Visitatie

Visitatie over de visitatie

Voor het laatst in deze samenstelling treffen we elkaar op 13 april 2023 in Nieuweschoot. Een mooi dorp in Friesland. Sinds de komst van het kwaliteitskader voeren we één keer in de twee jaar een externe visitatie uit samen met Careander en Alliade (voorheen Talant). Beide organisaties bieden zorg en begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking.

Kwaliteitsrapport, keuzes

Het rapport biedt een moment van reflectie: de tijd nemen om stil te staan. Waar is focus op geweest en is er iets blijven liggen? Het dient ook als verantwoording waardoor er veel wordt teruggekeken.

We hebben ervoor gekozen om een domein overstijgend rapport te maken. We bieden immers overal dezelfde kwaliteit van begeleiding.

Met de keuze voor de vorm van het rapport willen we zoveel mogelijk lezers bereiken. De afgelopen jaren is gekozen voor een aantrekkelijk magazine. Voor het rapport over 2022 hebben we gekozen voor een duurzame digitale versie. We zijn benieuwd naar de reacties van lezers. Herkenbaarheid vinden we belangrijk, er staan verhalen in van eigen cliënten of collega’s.

Externe visitatie

We hebben teruggeblikt naar vorige externe visitaties en overlegt: hoe verder? Hoe kunnen we de bedoeling van externe visitatie nog meer bereiken in een nieuwe visitatieronde in een nieuwe samenstelling? Oftewel wat nemen we mee in onze rugzak?

Deze gesprekken leverde meerdere ideeën op voor een nieuwe visitatieronde, waarbij een meer flexibele werkwijze naar voren kwam. ‘kies je doel, kies je partner(s), kijk naar morgen’.

De volgende punten nemen we mee:

  • Organiseer de visitatie aan de hand van actuele thema’s en zoek daar de juiste visitatie partners bij. Dit kunnen ook andere partners zijn buiten de gehandicapten zorg. Hierdoor wordt het leren uit andere sectoren versterkt.
  • De visitatie niet op één moment organiseren maar meerdere keren aan de hand van een actueel vraagstuk.
  • Maak gebruik van bestaande regionale netwerken. Daardoor ontstaat de kans om meer verbinding te leggen tussen medewerkers van verschillende organisaties.
  • Aan de hand van thema’s waar je aandacht voor hebt gehad, jezelf te laten zien en onderzoeken: wat missen we dan nog?
  • Focus op nieuwe wereld: minder mensen, minder geld, meer technologie, innovatie, informele zorg en de invloed op kwaliteit. Buiten de gebaande onderwerpen in het kwaliteitskader, niet alleen over het hier en nu.

Met deze mooie input gaan we bij de Parabool nadenken over hoe we de externe visitatie in de toekomst gaan vormgeven.

Naar de tijdlijn