Regionale samenwerking
In de nieuwe strategie van de Parabool, die medio 2022 is vastgesteld, wordt de nodige aandacht besteedt aan samenwerken. Een van vijf belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren is samenwerken in de regio en in ketenverband. De regionale samenwerking heeft betrekking op:
- Juiste Zorg op de Juiste Plek
- Arbeidsmarkt & Professionals
- Regie bij de cliënt
- Technologie & Innovatie
Deze vier thema’s bepalen de komende jaren de criteria voor het aangaan van samenwerkingsrelaties vanuit de inhoud. Daarnaast kan samenwerking worden ingegeven door bedrijfsmatige argumenten zoals kostenbesparing, bedrijfscontinuïteit, kennis- en risicodeling.
Doel van samenwerken is het bijdragen aan de maatschappelijke opdracht die wij hebben, namelijk: onze cliënten zodanig begeleiden, ondersteunen en verzorgen dat zij kunnen participeren in de samenleving en een goede kwaliteit van leven hebben. Doel van samenwerken dient dan ook te zijn een bijdrage aan de maatschappelijke opdracht om de zorg, toegankelijk, beschikbaar, betaalbaar en van een goed kwaliteitsniveau te houden.
Samenwerken in de regio als nieuw adagium
De samenwerkingsverbanden Salland United, Samen voor Sallandse Zorg, VG organisaties in Salland, ROAZ, RAAT (Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten) in stedenvierkant en locatie gebonden samenwerkingen zoals in Schuilenburg en het KindCentrum.
Overleg met welzijn- en zorgaanbieders, gemeenten, onderwijsinstellingen, GGD, Zorgverzekeraar, Zorgkantoor en WGV.
Met de Passerel, Ygdrasil en Zozijn worden gezamenlijk de kanslijnen uitgewerkt:
1 schaarse expertise en capaciteit op arbeidsmarkt
2 technologische innovaties
Samenwerking met Ygdrasil en de Passerel onderzoeken op terreinen van financiële administratie, cliëntadministratie, kwaliteit, ICT en vastgoed & facilitair.
Interview met verwanten
Bert Flierman (ouder)
Welke kernwaarde herkent u het meest bij de Parabool en waarom?
Moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. Ik heb 2 kinderen op twee woongroepen, maar het is niet de Parabool. Het zijn eigen groepen die het op hun eigen manier doen. Er zijn veel verschillen tussen de locaties. Ik heb nog een beetje moeite met de zelfsturing.
Open herken ik dan wel het meeste. Een begeleider komt wel meteen naar mij toe als er iets is.
Welke kernwaarde verdient meer aandacht bij de Parabool, of moet meer groeien en waarom?
Ontwikkelen mag wel meer groeien. Ik zie bijvoorbeeld geen plan bij dagbesteding over de ontwikkeling van mijn kinderen. Tom en Jasmijn zitten allebei bij de Kleurmeesters en zijn heel leergierig en goed leerbaar.
Ze hebben kwaliteiten die ik niet heb, ze mogen wel wat meer uitgedaagd worden.
Jasmijn doet het spelletje ‘’weet ik veel’’ en heeft daarmee de hoogste score. Ik weet niet of daar genoeg mee gedaan wordt.
Tom heeft ook bepaalde gaven. Heeft veel oog voor detail en kan heel geconcentreerd en langdurig focussen.
Maar ik zie ook niet alles wat er gebeurt op locaties, omdat ik maar 2x per jaar op de werklocaties langskom. Kinderen vertellen thuis heel weinig wat ze precies doen. Als we weten wat ze gedaan hebben kunnen we ernaar vragen. Ik ontvang nooit klachten van mijn kinderen, ze gaan er met veel plezier naartoe. En op de woonplek hebben ze het ook fijn.
Wordt u als verwant op de juiste manier betrokken door de Parabool, waarom?
Dat verschilt per locatie/ woongroep, de ene medewerker is daar wat directer in dan een ander. Zo was ik bijvoorbeeld niet geïnformeerd over een nieuwe bewoonster, maar wel toen ik er toevallig naar vroeg.
Hoe vindt u de samenwerking met de Parabool?
Ik vind dat we moeten uitkijken dat het niet te veel eilanden worden die alles opnieuw moeten uitvinden. Is het bijv. mogelijk dat vier bekenden (cliënten) met elkaar op vakantie gaan. Als iets goed werkt, kijk dan af bij anderen.
Veel verschillende teamleiders. De ene teamleider is meer een ondersteuner dan iemand die aanstuurt. Ik vind dat je als teamleider het beleid moet bijsturen naar de groepen.
De begeleiding door de Parabool: wat gaat goed en wat kan beter?
Het moet niet uitmaken wie er is, maar er is nu veel verschil op de groepen.
Er is een goede mix bij Roelvink tussen oudgediende en nieuwe collega’s van buiten de Parabool en qua leeftijd. Meer laten sturen en open communiceren. Op andere locaties zijn soms veel personele wisselingen.
De saus van de Parabool mag er nog wat dikker over. Zo doen we het bij de Parabool en zo gaan we het bij de groepen doen.
Als er een client weg gaat bij de Parabool, waarom gaat de client dan weg? Belangrijk om te weten waar ben je tegenaan gelopen.
Alle cliënten zijn zeker niet hetzelfde. Tussen autisme en andere beperkingen zit veel verschil, moet je anders mee om gaan. Je hebt met zoveel mensen te maken. Het beeld is nooit compleet. Met z’n allen proberen we het zo goed mogelijk te doen
Alie Hebing (ouder)
Welke kernwaarde herkent u het meest bij de Parabool en waarom?
Open, persoonlijk, samen ontwikkelen en plezier.
Welke kernwaarde verdient meer aandacht bij de Parabool, of moet meer groeien en waarom?
Lef en ontwikkelen mogen volgens mij meer groeien.
Wordt u als verwant op de juiste manier betrokken door de Parabool, waarom?
Ik vind dat ik als verwant op de juiste manier wordt betrokken. Houden me op de hoogte van ontwikkelingen en veranderingen.
Hoe vindt u de samenwerking met de Parabool?
Ik vind de samenwerking erg prettig.
De begeleiding door de Parabool: wat gaat goed en wat kan beter?
Persoonlijk vind ik de begeleiding goed gaan, ze zijn toegangkelijk en staan open voor ideeen.
Misschien iets meer in gesprek gaan met verwanten om nog betere samenwerking te creëren.
Willie Wolfkamp (broer)
Welke kernwaarde herkent u het meest bij de Parabool en waarom?
De Parabool is als een warm bad en je voelt je snel thuis. Je kan je eigen ding doen en jezelf zijn. Ontwikkelen en open herken ik het meeste.
Welke kernwaarde verdient meer aandacht bij de Parabool, of moet meer groeien en waarom?
Lef mag nog wel wat meer ontwikkelen. Ik denk zelf dat het wel moeilijk is.
Je hebt met mensen te maken die niet altijd heel open zijn, om die het vertrouwen te geven meer naar buiten te komen en meer open te zijn is lastig.
Mensen blijven het liefst op hun eigen plekje. Een aantal cliënten durven wel het gesprek aan te gaan, maar andere niet zo. Met woorden als, ‘’het is leuk’’, kan je niet zoveel. Je moet er echt aan trekken om antwoorden te krijgen.
Wordt u als verwant op de juiste manier betrokken door de Parabool, waarom?
Ja, ik vind van wel. Ben wel meer op een andere manier betrokken, maar wel voldoende.
Hoe vindt u de samenwerking met de Parabool?
Er zijn altijd wat aandachtspunten, maar over het algemeen gaat de samenwerking goed.
De begeleiding door de Parabool: wat gaat goed en wat kan beter?
De meeste cliënten en ook mijn zus voelen zich happy bij de Parabool. Mijn zus zit prachtig op haar plekje met z’n 8en bij te Passe in Haarle. Er is daar altijd goed personeel, maar dat kan altijd beter. De laatste jaren is er nog wel eens verlof geweest in de persoonlijke begeleiding. Dat voorkom je natuurlijk niet altijd
Ik ben de laatste jaren wel eens bij André op visite geweest om hierover te praten en dat heeft wel resultaat gehad. Dat is voor personeel, client en de Parabool beter.
Heeft u nog tips?
Ik vind dat je van corona een griepje kan maken. Ik weet dat de regels goed zijn en je hebt met overheid te maken. Maar gooi alles maar over boord wat betreft corona.
Naar de tijdlijn