Cliëntervaringsonderzoek

Interview en resultaten
| Cliënt­ervarings­­onderzoek 2023

Niels en Theuntje zijn op bezoek bij het Service Bureau. Ik ga met hen in gesprek over het cliëntervaringsonderzoek Ambulant. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in de herfst van 2023. Niels vertelt mij gelijk waarom hij hieraan heeft meegedaan. ‘Het is belangrijk voor de organisatie om te weten wat cliënten denken en vinden. Anders verandert er niets.’

En hiermee geeft Niels al antwoord op de vraag voordat ik hem kon stellen. Namelijk deze: ‘Vind je het belangrijk dat de Parabool naar jouw ervaringen vraagt?’. Niels vult aan dat een onderzoek ervoor zorgt dat er zicht blijft op wat er speelt bij ambulante cliënten. 
 
Maar hoe werkt zo’n cliëntervaringsonderzoek eigenlijk? Het begint met het invullen van een vragenlijst over ambulante begeleiding. Van alle antwoorden samen komt een tussenrapport. In een groepsgesprek van het LSR met de cliëntenraad Ambulant worden de uitkomsten besproken. Tot slot worden de aandachtspunten met de cliëntenraad en het team besproken en daar waar mogelijk opgepakt.  

Niels heeft de vragenlijst online ingevuld. De vragen gaan over wat er goed gaat in de begeleiding en over wat er beter kan. Ook gaan de vragen over de kwaliteit van leven. Niels vertelt dat de meeste cliënten positief zijn over de inhoud van de vragen; ze sluiten goed aan bij zijn of haar leefwereld. Heb je tips voor de vragenlijst? In zijn geval heeft hij wat moeite met de gesloten antwoorden ‘Ja, Nee of Soms’. Hij kan hier voor zijn gevoel niet volledig op antwoorden. Theuntje deelt een ander voorbeeld dat cliënten ook de ‘emojis’ (blij/boos/neutraal) soms moeilijk te duiden vinden.  

Ik ben benieuwd hoe het groepsgesprek is gegaan. Wie is hierbij aanwezig en wat wordt er besproken? Theuntje en Niels praten mij graag bij. Aan het gesprek hebben acht cliënten, twee begeleiders en Rinskje van het LSR meegedaan. Rinskje leidde het gesprek; dit was fijn. Zij behandelt de antwoorden op de vragen en geeft ruimte om te vertellen voor wat er speelt. Net als bij het laatste onderzoek (2020) is eenzaamheid een belangrijk thema. Niels geeft aan dat hij zelf hier minder last van heeft, maar herkent dit wel bij mensen om hem heen. Hij benadrukt daarom het belang van persoonlijk contact. Zowel tussen cliënt en begeleiding als tussen cliënten onderling. ‘Het is belangrijk om van elkaar te leren en ervaringen te delen. Dit maakt je meer zelfverzekerd. De afstand tot de maatschappij wordt kleiner. Je hoort er weer bij’. 

En wordt aan gewerkt. Want er zijn de afgelopen jaren al verschillende pilot-initiatieven georganiseerd. Zo zijn er in afstemming met de gemeente activiteiten georganiseerd in het kader van sociale contacten en eigen netwerk opbouwen. Bijvoorbeeld samen bowlen of een dagje uit naar de dierentuin. Maar denk ook aan samen koffie drinken en koken bij de Bloemendal. Hiernaast is er een beweging gekomen van 1 op 1 begeleiding per cliënt naar gezamenlijke begeleiding in duo’s. ‘Met meer begeleiders per cliënt kunnen we de zorg beter continueren. Ook tijdens de zomer. Dan organiseren wij namelijk inloopmomenten, zodat ook als er veel collega’s op vakantie zijn de cliënten begeleiding blijven krijgen’. Theuntje hoopt op officiële goedkeuring van gemeente WLZ/ WMO voor aangepaste zorg. Niels vindt het goed dat de Parabool meebeweegt met veranderingen en behoeftes van de maatschappij.  
 
Bedankt Niels en Theuntje. Ik heb veel van jullie geleerd!

Miriam Thuss – Communicatieadviseur

Resultaten

In een cyclus van 3 jaar organiseren we een cliëntervaringsonderzoek onder de diverse clusters (wonen, werken/dagbesteding, ambulant, kinderen). Het onderzoek is begin 2023 gestart en eind 2023 afgerond. We maken daarbij gebruik van de methodiek ‘Cliënten over Kwaliteit’ van het LSR. Hierbij is de mening van de cliënt (of ouder/verzorger) het uitgangspunt. Gevraagd wordt naar hun ervaringen met de kwaliteit van leven en zorg. Wat doen we als de Parabool goed en wat kunnen we nog beter doen?  

We zijn heel blij met de resultaten. Er zijn altijd aandachtspunten en daar gaan we mee aan het werk, zowel op cliëntniveau als op locatie- en organisatieniveau.  

Kinderen (ODC ’t Lantaarntje en Peuter Plus)

De respons was 90% en de waardering is 8,9. 

Sterke punten zijn:  

  • Algemeen tevreden: ‘het voelt goed, positieve ervaringen’. 
  • Goede plek: de sfeer, vertrouwd, veilige en warme omgeving. 
  • Begeleiders / begeleiding: luisteren goed, kind voelt zich veilig, voelen zich gezien en gehoord.  
  • Communicatie en samenwerking: goed bereikbaar, regelmatig contact, er zijn korte lijnen en er is een uitgebreide overdracht. 

Aandachtspunten zijn: 

  • Vervoer: als men gebruik maakt van vervoer van en naar het ’t Lantaarntje/PeuterPlus: soms lange reistijden, vaak wisselende chauffeurs. 
  • Verdere ontwikkeling: ‘welke wensen hebt u nog voor de zorg en/of begeleiding van uw kind’: verdere ontwikkeling van communicatieve vaardigheden, trainen van zindelijkheid. 
  • Persoonlijke wensen: vervolgplek, energiebalans, hoe thuis verder te oefenen.  

Ambulant  

De respons was 61% en cliënten beoordelen Ambulant met een 8,6.   

Sterke punten zijn: 

  • Ondersteuning: krijgen de gewenste begeleiding, ervaren meer rust door de ondersteuning.  
  • Ambulant begeleider: hebben een klik, luisteren goed, zijn eerlijk en betrouwbaar, voel me 100% veilig bij de begeleider. 
  • Prettig voelen in de buurt: rustige buurt, fijne buren, contact met de buurt. 
  • Informatie over veranderingen: veranderingen worden helder en duidelijk verteld.  

Aandachtspunten zijn: 

  • Beschikbaarheid ondersteuning: meer ondersteuningstijd, bereikbaarheid begeleider in het weekend in noodgevallen.  
  • Woonwensen: wensen ten aanzien van de woonplek, wens om in toekomst zelfstandig te wonen. 
  • Nieuwe dingen leren en specifieke hulpvragen: ‘nieuwe dingen leren hoeft niet voor mij’, ‘nieuwe dingen leren kan ik op dit moment niet’.  
  • Specifieke hulpvragen bij huishouden, financiën, bewindvoering, wensen voor de toekomst.  
  • (Hulp bij) verveling en activiteiten: verveling vaak door alleen zijn, behoefte aan activiteiten in avond/weekenden. 
  • Eenzaam voelen en hulp bij sociale contacten: als men alleen woont, een deel zou hulp willen bij het aangaan van sociale contacten, maar een deel ook niet.

In 2024 wordt het cliëntervaringsonderzoek gehouden onder de cliënten van de locaties Wonen.

Naar de tijdlijn